Flervals frågor

Om flervalsfrågor

Flervals frågor tillåter svarande att välja ett eller flera svarsalternativ från en definierad lista med svarsalternativ. De är en väsentlig del av undersökningar, frågesporter, omröstningar och mer.

```html

Lägg till flervalsfrågor

För att lägga till en flervalsfråga behöver du bara:

1. Gå till din undersökning, klicka på ikonen för att lägga till undersökningselement (add button.svg), och välj fråga.
  2. Flervalsfrågan är standardalternativet, så klicka på nästa.
  3. Skriv in din fråga och ändra typografin (fetstilt, kursivt och understruken).

Använd rullgardinsmenyn för sammanfogade fält för att infoga dina respondenters bakgrundsinformation eller deras svar på tidigare frågor.

Längden på frågetexten är begränsad till max 250 tecken.

4. Skriv in dina svarsalternativ. Du kan kopiera, flytta, sortera och radera dem med hjälp av aktionsmenyn.

Tryck på ↵ retur-tangenten för att lägga till ett nytt svarsalternativ istället för att klicka på knappen lägg till svarsalternativ.

Om du har svarsalternativen i ett externt dokument som Word eller PDF, kan du kopiera/klistra in svarsalternativen och lägga till dem i bulk.

5. När du är nöjd med din fråga klickar du på nästa.
  6. Nu kan du ställa in frågeinställningarna.
    • Textinmatning för sista alternativet: Aktivera denna inställning för att låta dina respondenter utveckla sina svar. Denna inställning är bara möjlig för det sista svarsalternativet. Detta kan till exempel vara användbart om ditt sista svarsalternativ är “Annat. Var god specificera.
    • Kräv svar: Denna inställning är aktiverad som standard. Inaktivera den om du inte vill att din fråga ska vara obligatorisk.
    • Flervalsval: Aktivera denna inställning för att låta dina respondenter välja flera svar. Om du aktiverar inställningen kommer du att kunna välja en begränsning (alla, intervall eller exakt) av antal svarsalternativ som respondenter får fylla i.
    • Layout (radioknappar): Välj frågeformulärets layout och bestäm hur dina svarsalternativ visuellt presenteras för dina respondenter. Radioknappar är standardlayouten men du kan ändra till en rullgardinsmeny. Observera att det inte är möjligt att ändra layouten om du har aktiverat inställningen för flervalsval.
    • Slumpmässig ordning på svarsalternativen: Aktivera denna inställning för att säkerställa att ordningen på svarsalternativen inte är densamma för alla respondenter.

Lär dig hur du undantar ett svarsalternativ från slumpmässningen.

7. När du har slutfört din fråga och anpassat inställningarna, klicka på lägg till.

Flervalsfrågor kan ha ett svarsalternativ.

```

Exklusivt svarsalternativ

När du tillåter respondenter att göra flera val i Flervals frågor, kanske du vill tillhandahålla ett val som “Inget av ovanstående”, vilket inte är meningsfullt att kombinera med andra alternativ. Inställningen för Exklusivt svarsalternativ säkerställer att ett svarsalternativ endast kan väljas för sig själv.

1. Gå till din undersökning och klicka på den relevanta frågan.
  2. Klicka på det svarsalternativ du vill göra exklusivt.
  3. Aktivera inställningen för exklusivt svarsalternativ.

Exkludera svarsalternativ från randomisering

Du kan välja vilka svarsalternativ du vill randomisera och vilka du vill behålla i en fast position. Till exempel, om du vill lägga till ett "Inget av ovanstående" eller "Annat" alternativ till din flervalsfråga, kan du ställa in dessa alternativ för att förbli på en fast position medan de andra randomiseras. Detta kommer att säkerställa att "Inget av ovanstående" eller "Annat" alternativ alltid visas i en konsekvent position i listan över alternativ.

För att exkludera svarsalternativ från att bli randomiserade, allt du behöver göra är:

1. Gå till din undersökning och klicka på den relevanta frågan.
  2. Klicka på svarsalternativet du vill exkludera från randomisering.
  3. Inaktivera randomisera-inställningen.

Om du har aktiverat inställningen "Textfält för sista alternativet", kommer det sista alternativet automatiskt att uteslutas från randomiseringen.

Flervals frågor i nedladdningar av svarsdata

Du kan ladda ned dina undersökningssvar från Enalyzer för flera ändamål. Du kan använda filen för analys i annan programvara, dela den med ditt team eller importera den till en annan Enalyzer-undersökning.

• I nedladdningen av svarsdata återfinns Flervals frågor med enkelt val i en kolumn. Som standard visas varje svarsalternativ i frågan med motsvarande etikett-nummer, dvs. etikett-numret för det valda svarsalternativet visas i varje respondentens rad. Du kan redigera formatet på utdata, du kan läsa om dataformat här.

• I nedladdningen av svarsdata delas Flervals frågor med flera val upp. Varje svarsalternativ kommer att ha sin egen kolumn i svarsdatafilen. Som standard är formatet på utdata värdet, dvs. på varje respondentens rad kommer det att finnas en "1" i kolumnerna för de svarsalternativ de har valt. Du kan redigera formatet på utdata, du kan läsa om dataformat här.

• Om du har aktiverat inställningen för textinmatning för slutligt alternativ, kommer de öppna svaren att ha sin egen kolumn. Kolumnnamnet kommer att vara numret på frågan följt av "_Öppet"

Flervals frågor i Rapporter

Du kan visualisera data som samlats in från dina Flervals frågor i dina rapporter. Tillgängliga diagram för Flervals frågor är:

När en fråga är formaterad med inställningen för flera val kommer många diagram för den frågan att visa ett högre antal observationer än det totala antalet svarande eftersom varje svarande kan välja flera svarsalternativ.